За последните няколко дена, многократно се опитвах да блокирам посещения в сайта от реферали като: forum.topic57679117.darodar .com, blackhatworth .com, priceg .com, hulfingtonpost .com и други. Какво правят те? Когато ги отворите(очаквайки, че това е нов линк към Вашия сайт), те Ви прехвърлят към друга страница от което най-вероятно си докарват определена сума.

На пръв поглед, тези спам реферали не представляват нищо опасно. На втори поглед – също. Проблемът се изразява в това, че те променят данните на Вашия bounce rate, брой разгледани страници на сесия, средна продължителност на сесия и други метрики, които повечето уебмастъри следят. Ето защо е хубаво да блокирате въпросните спамери.

Мислех си, че най-лесният начин е директно да блокирам достъпът им до сайта през .htaccess. Оказа се, че това не е сполучлива стратегия. Това което разбрах за тези “посещения” е, че те реално не влизат в сайта. Те просто влизат в контакт със скриптовете за Google Analytics на огромен брой сайтове чрез налучкване на техния tracking code. Това означава, че има един признак, по който могат много лесно да бъдат блокирани и той е hostname.

 


Ето как да ги блокирате.

Стъпка 1. Създайте нов сегмент. Можете да го кръстите “Без Спам” или “Долу Спамерите”.   

google-analytics-seo

 

Стъпка 2. Изберете “Условия” от частта “Разширен”. Ако Analytics Ви е на английски – избирате Conditions в полето Advanced.

Стъпка 3. Изберете Поведение->Име на хост. На английски е Behavior->Hostname.

Стъпка 4. Изберете “съответства на регулярен израз” или “matches regex”.

google-analytics-seo2

 

Стъпка 5. В полето за текст напишете хост имената, от които идват посещенията в сайта Ви. Ако Вашият сайт е стандартен, това най вероятно е просто домейнът. Възможно е обаче да имате плащания през PayPal или други интеракции. Те също трябва да бъдат вписани в празното поле на филтъра. Ако все пак искате да проверите имената на хостовете, можете да го направите много лесно от Аудитория->Технологии->Мрежа и като изберете основна величина име на хост. Имената на хостовете трябва да са записани в следния формат:
domain\.com | domain2\.com | domainpaypal\.com

Стъпка 6. Запазете сегмента и сте готови.

google-analytics-seo3


 


Резултатът при прилагане на въпросния филтър е следният.

google-analytics-seo4

 

Надявам се, че статията ще Ви е полезна в борбата срещу спамерите, носещи грешни данни. Споделете я, за да помогнете и на други в тяхната битка. Ако имате въпроси, не се притеснявайте да ни пишете през контактната форма.