Като най-популярното момче от групичката на търсещите машини, Гошо* е много придирчив. Нещо повече, той лесно се сърди на разни дечица, които се опитват да спечелят вниманието му. Веднъж скарате ли се с него – ще Ви се сърди за период от няколко дена до цял живот. Може дори да се наложи да си правите пластична операция, за да не Ви разпознае ако искате да влезете отново в обкражението му.

 

optimizacia-Google


Чудите ли се какво четете? Щом сте стигнали до тук, значи авторът не е безнадежден случай. В горните редове прочетохте метафора, която накратко представя отношенията между SEO общността и търсачката Google. Действително работата на специалистите по оптимизация е да спечелят вниманието на този най-използван сайт. За целта обаче, някои използват леко опасни методи като дърпане за косите(съмнителни линкове), щипане(спам), бутане(cloaking) и други.

Използвайки подобни прийоми, със сигурност ще хванете вниманието на най-популярната търсачка. Друг е въпросът дали ще сте доволни от факта, че сте му привлекли вниманието. Обикновено се случва следното – Google си казва нещо като: „Абе, ти първия един месец натрупа 100 линка, а тука за 3 месеца имаш 5-6 линка само.” Резултатът? Може да се наложи да си търсите сайта из страниците с двуцифрени номера.

 

 


Спамерските тактики обикновено дават краткотраен резултат. Но модерната оптимизацията за търсачки е процес, а не еднократно явление. Ето защо, ако не искате данните за трафика към сайта Ви да показват по-ниски стойности със всеки изминал ден – изберете дълготрайна стратегия за флирт с Google.

 


Ето няколко техники, с които ще станете център на вниманието:

  • Подарявайте хубави и свежи цветя от време на време(качвайте ново и качествено съдържание в сайта редовно);
  • Бъдете интересни не само за да Ви забележи Google, а за да имате и други приятелчета(потребителите на сайта Ви ще оценят това, че поддържате профилите си в социалните мрежи и че споделяте полезни неща);
  • Ако сте интересни, дори непознатите ще говорят за Вас(добре направеният сайт и качественото съдържание увеличават шанса да получите линк);
  • Имайте и други приятели освен Google. Въпреки че той е полезен, винаги има вероятност да стане от грешната страна на леглото и да Ви се разсърди. Перманентно. (Да разчитате на търсачката като единствен канал за трафик е опасна стратегия, особено за по-големи сайтове, които се занимават с онлайн търговия. В крайна сметка можете да бъдете наказани от ново правило на търсачката и така потокът на потребители към сайта Ви да е ограничен драстично.)

А Вие как флиртувате с Google?

 


 

*Гошо – ироничното наименование на Google сред SEO общността.